Yangın Merdiveni Nedir
Günümüzde bulunmakta olan yangın merdivenleri son zamanlarda yönetmeliklerde yer almaya başlamış durumdadır. En çok kullanılan merdivenler ise z tipinde bulunan yangın merdivenleri olmaktadır. Yangın merdiveni alırken de yaparken de en önemli husus binanın yapısı ve estetik yapısı olmaktadır bunlar ayrı bir önem yaratmaktadır. Bu yangın merdivenleri hastanelerde, okullarda ya da resmi kuruluş gibi yerlerde kullanılması zorunludur. Yangın merdivenleri yangın gibi durumlarda tahliye amacı ile tercih edilmektedir.
YANGIN MERDİVENLERİNİN ZORUNLU OLDUĞU YERLER
· Çok katlı tüm binalarda ve iş yerlerinde kullanılması zorunludur.
· 10 katlı binalarda,
· En az 20 dairenin bulunduğu binalarda,
· Büro tazı binalarda,
· Hastane, okul tarzı resmi yerlerde de kullanılması zorunlu olmaktadır.
Bunların dışında yönetmeliklere göre kaçış yolu mutlaka yangın merdivenine en çok 30 metre civarı olmak zorunda kalacaktır. Topluluğun olduğu okul, kreş ya da yurt gibi yerlerde en bir yangın merdiveni kullanılması gereklidir.
Tam anlamı ile güvenli bir yangın merdiveninde bulunan özellikler, şunlardır: Korunmalı ve dayanıklı olmalıdır, mutlaka mekanik havalandırma sistemi olmalı, bu merdivenlerin yapımında asla yanıcı maddeler kullanılmalıdır, yangın merdivenlerinin kenarlarına korkuluklar yapılmalıdır. Bunlara ek olarak yangın merdivenlerinin kapıları da yangına dayanıklı maddelerden yapılmalıdır aynı zamanda asla yangın kapıları kilitli olmamalıdır. Bu kapılar kendi kendine kapanan otomatik tiplerde olmalıdır. Yangın merdivenleri güvenli olduğu takdirde güvenli bir şekilde can kaybı olmadan tahliye işlemi gerçekleşir. Bunun dışında yangın merdivenin yanında ya da yakınında naylon ya da kâğıt tarzı yangına neden olabilecek madde bırakılması yasaktır. Aynı zamanda asla yangın merdivenlerinin önlerine araç park etmek ve çıkışı engellemek yasaktır. Günümüzde bulunmakta olan yangın merdivenleri genel olarak 1900’lü yıllardan beri kullanılmakta olup gün geçtikçe değişime ve gelişime uğrayan bir şey olmuştur. Günümüzde bulunan merdivenlerin çatıya kadar uzanması şart koyulmuş durumdadır. Bu yangın merdivenlerinin yapıldığı madde ise asla kaygan bir yapıya sahip olmamalıdır. Yapılmakta olan yangın merdivenleri en az 2 ya da 3 saat yangına dayanacak yapı da olmalıdır ve bu asla ihmal edilmemelidir. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde kullanışlı ve güvenli bir yangın merdiveni tipine sahip olabilirsiniz.